maandag, 26 maart 2012 18:00

Componist : Martin Slootmaekers

n de reeks componisten van plichtliederen 2012, is het deze keer de beurt aan Martin Slootmaekers. Hij componeerde het plichtwerk voor reeks D. Martin studeerde aan de gemeentelijke muziekacademie van Lanaken, waar hij einddiploma's behaalde voor notenleer en harmonieleer en de regeringsmedaille voor piano. Hij vervolgde zijn hogere muziekstudies aan het Lemmensinstituut te Leuven waar hij o.l.v. Piet Swerts het Laureaatsdiploma voor Compositie en Muziekopvoeding behaalde, met Eerste prijzen voor notenleer, harmonie, praktische harmonie, contrapunt en fuga. Read More

O.l.v. Erik Van Nevel behaalde hij een Eerste prijs koorleiding en het Meesterdiploma in de koordirectie.

In 1995 werd zijn compositie "Splinters" (voor klarinet en piano) weerhouden als opgelegd werk in de finale-ronde voor klarinet, saxofoon en fagot van de Nationale Wedstrijd voor Muziek en Woordkunst van het Gemeentekrediet. (Nu Axion-Classics van Dexia-Bank).
In 1997 werd " (IM)MOBILE" (voor hobo en piano) voor dezelfde wedstrijd als plichtwerk in de finale voor hobo en fagot gekozen.
In 1998 behaalde zijn compositie "Nunc Dimittis" voor gemengd koor en orgel, een Vierde Prijs in de Alphons Diepenbrock Compositieprijs in Nederland.

De laatste jaren kreeg hij verscheidene gesubsidieerde compositieopdrachten van o.m.: Capella di Voce (Kurt Bikkembergs), Capella Beatae Mariae ad Lacum (Tienen) en Koorfederatie Vlaanderen.

Zijn cantates voor kinder/ jeugdkoor "Web International" (tekst van Jan Coeck) en "Knuffeltijd" (tekst van Jan Wouters), werden al verscheidene malen met veel succes uitgevoerd door diverse ensembles.
Tussen zijn composities vinden we werken voor solo-instrumenten (piano, orgel, altviool), ensembles (strijktrio, blokfluitenkwartet, groot koperensemble), liederen, koorwerken (voor gemengd koor, gelijke stemmen en kinderkoor) en symfonie- en harmonieorkest.

Hij werd uitgenodigd om in Gent een repetitiedag te houden over hedendaagse koormuziek, en door de Capella Beatae Mariae ad Lacum (CBM) in Tienen voor een project met "humoristische" koormuziek voor gelijke stemmen.
Van maart tot november 2002 werkte hij met de Capella Academica (Personeelskoor van de Katholieke Universiteit van Leuven) rond een project met muziek op Engelse poëzie. Daarnaast is hij leraar aan verschillende muziekacademies (AMV, AMT, MT, Koor, Vocaal Ensemble).

Als plichtlied voor de reeks D componeerde hij "Now is the month of maying" op een anonieme tekst.

 
logo
Europees Muziekfestival voor de Jeugd vzw
Adres
Toekomstlaan 7 bus 2, 3910 Neerpelt
Telefoon
+32-11-66 23 39
E-mail