maandag, 26 maart 2012 20:37

Festivalaffiches door de ogen van een kenner (1)

Elk jaar verschijnt het festival onder een andere gedaante in het straatbeeld. Aan de ramen van menig Neerpeltenaar prijkt vanaf april een festivalaffiche. Je kan hier gerust spreken van een kunstwerk met enige diepgaande, muzikale betekenis. Wij gingen op zoek naar het verhaal achter die jaarlijkse affiche. Daarbij kom je natuurlijk uit bij Theo Van Baelen.

Hij is al 46 jaar actief voor het festival, en stak heel wat vrije uren in de organisatie. Niet alleen is Theo de ontwerper of bedenker van het merendeel van de festivalaffiches, maar ook de festivalvogeltjes komen van zijn artistieke hand. Als je met hem aan tafel gaat zitten, dan merk je dat zijn invloed op de festivalaffiche heel sterk is. Ofwel heeft hij de affiche van A tot Z bedacht, uitgewerkt, getekend, geschetst of geschilderd, ofwel heeft hij ze mee helpen uitvoeren, of heeft hij zittend naast een "computermens" aanwijzingen gegeven. Daarnaast inspireerde hij ook anderen om ontwerpen te maken. Die "gastontwerpers" zorgden voor een boeiende afwisseling en leverden soms interessante anekdotes op.

Als leraar aan de Wico campus St.-Hubertus werd Theo al vlug gevraagd vanuit het festival om ontwerpen te maken. Hij kon zoiets natuurlijk niet weigeren en het duurde niet lang of Theo zat in het bestuur van het festival.
46 jaar lang heeft Theo zich ingezet en geen moeite gespaard. Dat de hele paasvakantie eraan ging vond hij niet erg. Want het festival was iets fijns. Hij deed werkelijk alles voor het festival, maar liefst binnenskamers. De contacten met de juryleden boeiden hem ook.

affiche-1963c afffiche1965c affiche-1966c affiche-1967c affiche-1968c
1963 1965 1966 1967 1968

De band met het onderwijs is nog altijd sterk. Af en toe geeft hij nog gastcolleges. Zo heeft hij altijd studenten warm kunnen maken om als gastontwerpers op die manier hun plaatsje in het wereldje te veroveren. Vanuit pedagogisch standpunt heeft Theo ongetwijfeld veel studenten richting gegeven en is hij maar al te blij dat zijn opvolgster, Carine Vangerven, deze taak verder zet. De laatste jaren zijn de ontwerpen steevast van de hand van Carine of haar leerlingen. Er waait duidelijk een nieuwe wind doorheen het festivalgebeuren en de bijbehorende affiches.

De allereerste affiche ontbreekt in de verzameling. De eerste in de collectie is die van 1963. Zij werd gedrukt volgens de techniek van de linosnede, net zoals die van 1965. De affiche van 1965 is bijzonder kleurrijk en was voor die tijd heel modern.

De festivalvogeltjes komen uit hun nest

De vogeltjes duiken op vanaf 1967. Een geniale vondst van Theo. Hij schilderde twee "pietjes" met een betoverende kleurrijke vederpracht. Veel schwung én een droge borstel zorgden voor de artistieke toets. Daarom zijn de lijnen ook niet overal vol. Wie goed kijkt kan in de snaveltjes een liggende letter N terugvinden, een subtiele verwijzing naar Neerpelt. In de loop van de tijd zijn er soms wat varianten of kopieën opgedoken. Maar Theo zorgde ervoor dat zijn geesteskind authentiek bleef, en hij bewaakte jaar in jaar uit dat aan het origineel niet werd geraakt.

Een vriend uit Tsjechië

Een aanpassing van het EMJ-symbool gebeurde in 1971. Bij het eerste ontwerp was het linkse vogeltje getooid met een Duitse, Deense, Franse en Poolse vlag, het vogeltje rechts met die van België, Nederland, Zweden en Spanje. In 1970 ontmoette Theo de heer Uherek en zijn koor uit Liberéc. Als kersvers bestuurslid kreeg hij de opdracht om deze gasten te gaan halen aan de Belgisch-Luxemburgse grens, en ze naar Aalst te brengen. De groep was te gast op het concert van Cantate Domino, in die tijd het beste knapenkoor van België. Theo en zijn gasten uit Tsjechoslowakije werden daar in Aalst goed ontvangen en beleefden er een geweldige tijd. Toen is er een vriendschapsband ontstaan. Theo was zo onder de indruk, dat hij zijn Tsjechische vrienden beloofde het jaar daarop de festivalvogeltjes te voorzien van de Tsjechische vlag. Helaas moest daarvoor de Deense vlag sneuvelen. Uit dankbaarheid liet hij een van zijn Tsjechische vrienden het volgende jaar (1971) een festivalaffiche maken, een echt meesterwerk, met een handgeschilderde notenbalk. Ook de affiche van 1969 behoort tot zijn favorieten. Zij is gebaseerd op een foto van Paul Coninx. Met een penseel is Theo de contouren van het negatief gaan accentueren zodat de affiche een heus kunstwerk werd

affiche-1969c affiche-1970c affiche-1971c affiche-1972c affiche-1973c
1969 1970 1971 1972 1973

wordt vervolgd...

 
logo
Europees Muziekfestival voor de Jeugd vzw
Adres
Toekomstlaan 7 bus 2, 3910 Neerpelt
Telefoon
+32-11-66 23 39
E-mail