woensdag, 07 augustus 2013 17:24

EMJ te gast op Fins korenfestival

Met de bedoeling ervaringen op te doen en uit te wisselen op internationaal vlak, bezocht Jan Coninx, voorzitter van 2000 tot 2012 van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd, een gerenommeerd internationaal festival voor koren en vocale ensembles in Tampere (Finland). Jan Coninx vertegenwoordigde gelijktijdig ook het Choral Festival Network (CFN).

Het CFN verenigt internationale festivals die borg staan voor hoge kwaliteit zowel op muzikaal, vocaal als organisatorisch vlak. Afgevaardigden van die festivals brengen regelmatig een bezoek aan mekaars organisaties en stellen er zich uitgebreid voor. Zo was het Europees Muziekfestival voor de Jeugd onlangs dus te gast op het 'Tampereen Sävel'.

Jan Coninx: "Het festival in Tampere wordt georganiseerd door mensen die beroepsmatig permanent met muziek bezig zijn. Dit staat alvast in contrast met het EMJ waar de volledige organisatie in handen is van vrijwilligers die allen weliswaar een grote voorliefde voor muziek hebben. Toch slaagt ook het EMJ er ieder jaar opnieuw in een belangrijk en internationaal erg gewaardeerd festival te organiseren".

"Het festival in Tampere is een volledig door de overheid gesponsorde gebeurtenis: 70% door de stad Tampere en 30% door andere overheden. Ook hier is er een verschil met het EMJ, dat uiteraard ook steun krijgt van diverse overheden, maar zonder sponsoring van bedrijven, handelaars, banken en privépersonen niet zou kunnen bestaan. Finland heeft blijkbaar meer geld voor cultuur ter beschikking dan België," vervolgt Jan Coninx.

Het 'Tampereen Sävel' mag dan wel het predikaat 'internationaal' dragen, toch was 90% van de 75 deelnemende koren en vocale ensembles afkomstig uit Finland zelf. De overige 10% van de deelnemers kwam uit Oostenrijk, Litouwen, Estland en Slowakije. Door een groot aantal Finse koren te laten deelnemen, willen de organisatoren de Finnen opnieuw enthousiast maken om te zingen, in een lichtjes internationaal gezelschap. Het EMJ pakt het anders aan, want in Neerpelt zijn ieder jaar deelnemers uit wel 25 Europese en niet-Europese landen te gast om elkaars muziek en cultuur te ontdekken en te leren waarderen.  En vergeten we niet: zo dragen we Vlaamse muziek uit naar alle werelddelen en brengen we internationale muziek naar België.

"Zeker niet mijn belangrijkste ervaring, maar wel heel leuk vond ik de T-shirts van het 'Tampereen Sävel'. Op de achterzijde van die T-shirts stonden de namen van de deelnemende groepen afgedrukt. Daardoor werden die shirtjes een waar collectors item voor deelnemers en gasten," besluit Jan Coninx.

www.tamperemusicfestivals.fi

logo
Europees Muziekfestival voor de Jeugd vzw
Adres
Toekomstlaan 7 bus 2, 3910 Neerpelt
Telefoon
+32-11-66 23 39
E-mail