maandag, 27 februari 2012 20:30

Componist : Maarten Van Ingelgem

In de reeks componisten van plichtliederen 2012, is het deze keer de beurt aan Maarten Van Ingelgem. Hij componeerde het plichtwerk voor reeks F.
Maarten Van Ingelgem (°1976) studeerde piano bij Jan Michiels (conservatorium Brussel) en compositie bij Wim Henderickx (conservatorium Antwerpen). Hij is begeleider en leerkracht piano aan de muziekacademies van Dilbeek en Ninove. Maarten is dirigent van het kamerkoor voor hedendaagse muziek De 2de Adem uit Gent en zingt bij Aquarius dat zich eveneens toelegt op hedendaagse vocale muziek. Hij wordt regelmatig gevraagd ter versterking van de baspupiter of als dirigent bij andere koren, zoals het Brussels Chamber Choir en het Vlaams Radio Koor.

Hij is voorzitter van de Aalsterse Muziekarchipel, een organisatie die het muzikale leven in Aalst wil stimuleren. Op vlak van programmatie was hij jarenlang actief bij Jeugd & Muziek.

Als componist schreef hij o.a. een kameropera voor het Youth Opera Festival te Utrecht en een strijkkwartet in opdracht van het Transit Festival in Leuven. Zijn pianoconcerto, waarvoor hij de prijs voor nieuwe muziek 2005 van de provincie Oost-Vlaanderen kreeg, werd intussen ook uitgevoerd in Sint-Petersburg. Zijn koorwerken worden internationaal gezongen, zoals Kuss, het plichtwerk in Neerpelt in 2008 en het Suid-Afrikaans Drinklied, door het Ests Nationaal Mannenkoor onder leiding van Timo Nuoranne.

In 2008 reikte Sabam hem de Gouden Klaproos uit voor koorcompositie. Deze award is een schouderklopje aan jonge scheppende kunstenaars voor hun prestaties, inzet en gedrevenheid.

 
logo
Europees Muziekfestival voor de Jeugd vzw
Adres
Toekomstlaan 7 bus 2, 3910 Neerpelt
Telefoon
+32-11-66 23 39
E-mail