zondag, 05 mei 2013 20:24

Uitmuntende resultaten tijdens 61e Festival

Voor de organisatoren van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd was 2013 een gedenkwaardig jaar. Zij ontvingen niet alleen de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Amateurkunsten (2011-2012), maar zetten voor de 61e keer op weergaloze manier een schitterende editie van het EMJ neer. Dit jaar namen 3400 jonge musici uit 20 landen uit Europa en Azië deel. Voor de allereerste keer zakten ook 10 groepen uit het Verre Oosten af naar Neerpelt. Dit 61e Festival werd door om en bij de 25 000 toeschouwers bezocht.

Waar de grondgedachte 'jongeren uit heel Europa stimuleren om te zingen en te musiceren' al die jaren steevast als een rode draad door ieder Festival loopt, worden regelmatig vernieuwingen doorgevoerd. Zo was er dit jaar niet alleen de uitbreiding van het aantal concertzalen tot tien stuks, ook de opening van het Festival verliep volgens een geheel nieuw concept. Onder de naam "Kick-off" werden zowel toeschouwers als de deelnemende orkesten en instrumentale groepen uit 20 landen, tijdens een aangrijpende show in de sporthal van het Provinciaal Domein Dommelhof, van harte welkom geheten. Aansluitend was er op het Marktplein, "A Taste of Neerpelt". Het werd een immens druk bijgewoond totaalspektakel met veel muziek door internationale orkesten en ensembles, culinaire hoogstandjes gepresenteerd door Neerpeltse restauranthouders en traiteurs en een attractief luchtspektakel met dansende engelen en muzikanten die in de hemel fietsten.

Nieuw was ook de uitbreiding van het aantal verbroederings- en gastconcerten (28 in totaal) zowel in Neerpelt als in omliggende gemeenten.

Maar waar het ieder jaar echt om gaat, zijn uiteraard de optredens in ogenschouw van een internationale jury en een uitgelezen kennerspubliek. Nagenoeg iedere groep had zich tot in de puntjes voorbereid, wat resulteerde in heel wat uitmuntende resultaten. Een overzicht van de meest in het oogspringende resultaten van de Belgische deelnemers. Een eerste prijs summa cum laude (de allerhoogste onderscheiding) was weggelegd voor het Percussie Ensemble van de Academie uit Tessenderlo. Een eerste prijs cum laude was er voor Euphonia uit Izegem, de Jeugdfanfare Kempenbloei uit Hamont-Achel, het kamermuziekensemble La Duetta uit Hasselt, het Academie orkest uit Deurne, het Jeugdorkest van de Koninklijke Harmonie uit Peer en het Niko Harmonieorkest NIKO_HO! uit Neerpelt.

Nog even aanstippen dat de jury ook een eerste prijs summa cum laude toekende aan buitenlandse groepen zoals het Outojoki kwintet uit Joensuu (Finland), de Symphonic Band of Georg Ots music school uit Tallinn (Estland), de Drumband Sint-Jozef uit Someren (Nederland), Batucada Percussion uit Salerno (Italië), het ODEON Jugendsinfonieorchester uit München (Duitsland), het Youth Chamber Orchestra DIVERTIMENTO uit Warschau (Polen) en Domra-Fest uit Moskou (Rusland).

De eerstvolgende editie van het EMJ is een vocaal Festival en vindt plaats van 1 tot 5 mei 2014 in Neerpelt. Een team van 26 bestuursleden, 32 comitéleden en om en bij de 600 vrijwilligers staat alweer klaar om, geheel belangeloos, ook de 62e EMJ-editie weerom als een groot muzikaal- en vriendschaps- en verbroederingsfeest uit te bouwen.

logo
Europees Muziekfestival voor de Jeugd vzw
Adres
Toekomstlaan 7 bus 2, 3910 Neerpelt
Telefoon
+32-11-66 23 39
E-mail